Saturday, 9 January 2016

120 [UPDATED] GK INDIA : Largest, Tallest, Biggest, Smallest

GK India: Largest, Tallest, Biggest, Smallest :-

1. According to area India is __ largest country in the World.
(a) 6th
(b) 3rd
(c) 2nd
(d) 7th
Answer: 7th
2.  Which country is the second largest producer of rice?
(a) India
(b) USA
(c) China
(d) Canada
Answer: India
3.  Which state of India has the largest area under forest?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Assam
(d) Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh
4. Which is the largest state in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer: Rajasthan
5. Located in India it is largest residential university in Asia. Name it.
(a) Banaras Hindu University
(b) Anna University
(c) The Utkal University
(d) Jawaharlal Nehru University
Answer; Banaras Hindu University
6. Name the largest freshwater lake in India?
(a) Chilka Lake
(b) Powai Lake
(c) Wular Lake
(d) Dal Lake
Answer; Wular Lake
7. Name the largest freshwater lake in India?
(a) Dal Lake
(b) Powai Lake
(c) Wular Lake
(d) Chilka Lake
Answer: Wular Lake
8. Which is the smallest state in India?
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Orissa
(d) Kerala
Answer: Goa
9.  Largest nandi in India is found at
(a) Sun Temple
(b) Lakshmi Venkatesha Temple Manel
(c) Leepakshi Temple
(d) Chamundeshwari Temple
Answer: Leepakshi Temple
10.  Largest buddhist monastery in India is at
(a) Dharmashala
(b) Tawang
(c) Sarnath
(d) Darjeling
Answer: Tawang
11. Which company is India's largest transporter and marketer of petroleum gas?
(a) Reliance
(b) Gail
(c) ONGC
(d) HPCL
Answer: ONGC
12. Smallest state of India is
(a) Sikkim
(b) Nagaland
(c) Meghalaya
(d) Goa
Answer: Goa
13. 2nd largest state of India by area is
(a) Karnatka
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) andhrapradesh
Answer: Madhya Pradesh
14. Which is India's largest Private Sector Bank?
(a) ICICI
(b) IDBI
(c) HDFC
(d) UTI
Answer: ICICI
15. Where is the biggest ship building yard in India ?
(a) Vishakapatnam
(b) Tuticorin
(c) Mumbai
(d) Chennai
Answer: Vishakapatnam
16. The largest cantilever bridge of India is
(a) Chambal Bridge
(b) None of them
(c) Mahatma Gandhi Setu
(d) Howrah Bridge
Answer: Howrah Bridge
17. The largest city of India is
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Mumbai
Answer: Kolkata
18. The largest lake in India is
(a) Wular lake
(b) None of them
(c) Luni lake
(d) Sambhar lake
Answer: Wular lake
19. The smallest state of India is
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Goa
Answer: Goa
20.  Which is the India's largest and the oldest museum?
(a) Indian Museum, Kolkata
(b) Salar Jung Museum, Hyderabad
(c) National Museum, New Delhi
(d) Allahabad Museum
Answer: Indian Museum, Kolkata
21. Which is the oldest paramilitary force in India?
(a) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
(b) Border Security Force (BSF)
(c) Coast Guard
(d) Assam Rifles
Answer: Assam Rifles
22. Which is the state with largest urban population?
(a) Kerala
(b) Goa
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
Answer: Maharashtra
23. Which state covers the largest area in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Goa
(d) Rajasthan
Answer: Rajasthan
24. Largest Mosque in India is
(a) Moti Masjid
(b) Jama Masjid
(c) Tajjul-Masajid
(d) Mecca Masjid
Answer: Jama Masjid
25. The largest state of India is
(a) Utter Pradesh
(b) Maharastra
(c) Rajasthan
(d) Madhay Pradesh
Answer: Rajasthan
26. The largest share of India's national income originates in the
(a) None of these
(b) Primary Sector
(c) Secondary Sector
(d) Teritary Sector
Answer: Primary Sector
27. The largest revenue in India is obtained from
(a) Direct Taxes
(b) None of these
(c) Excise Duties
(d) Sales Tax
Answer: Excise Duties
28. The largest Public Sector Bank in India is
(a) Indian Overseas Bank
(b) State Bank of India
(c) Central Bank
(d) Punjab National Bank
Answer: State Bank of India
29. Name the Indian Bank which is having the largest number of branches abroad :
(a) Bank of India
(b) Central Bank of India
(c) Indian Overseas Bank
(d) State Bank of India
Answer: State Bank of India
30. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
(a) Unit Trust of India
(b) Ind Bank Mutual Fund
(c) SBI Mutual Fund
(d) GIC Mutual Fund
Answer: Unit Trust of India
31. Which of following factors is responsible for the biggest problem faced by India's cotton textile industry ?
(a) Rising cost of Production
(b) Competition from handloom sector
(c) Obsolete machinery
(d) Falling demand
Answer: Rising cost of Production
32.  Which of the following is the largest (in terms of profit) Public Sector organisation in India ?
(a) Bharat Heavy Electricals
(b) Steel Authority of India
(c) Bharat Petroleum
(d) Oil and Natural Gas Commisssion
Answer: Oil and Natural Gas Commisssion
33. The largest irrigation canal in India is called the
(a) Upper Bari Doab Canal
(b) Indira Gandhi Canal
(c) Yamuna Canal
(d) Sirhand Canal
Answer: Indira Gandhi Canal
34.  The largest land holding in India is
(a) Basic holding
(b) Co-operative holding
(c) Economic holding
(d) Family holding
Answer: Family holding
35.  Which of the following agricultural holdings have the largest percentage in India ?
(a) Small holdings
(b) Medium holdings
(c) Marginal holdings
(d) Large holdings
Answer: Marginal holdings
36.  The largest nationalized bank of India is the
(a) Reserve Bank of India
(b) Central Bank of India
(c) Bank of India
(d) State Bank of India
Answer: State Bank of India
37. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
(a) GIC Mutual Fund
(b) Ind Bank Mutual Fund
(c) Unit Trust of India
(d) SBI Mutual Fund
Answer: Unit Trust of India
38. The singloe largest donor to India has been
(a) the World bank
(b) Kuwait
(c) the USA
(d) the USSR
Answer: the USSR
39. Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled tribes population ?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar
Answer: Madhya Pradesh
40.  Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled castes population ?
(a) Uttar Pradesh
(b) west Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) tamil Naidu
Answer: Uttar Pradesh
41. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period ?
(a) Chittagong
(b) Balasore
(c) Surart
(d) Hooghly
Answer: Surart
42. The country having a largest area under tea cultivation is
(a) Bangladesh
(b) U.S.S.R
(c) Brazil
(d) India
Answer: India
43. Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Maharashtra
Answer: Uttar Pradesh
44. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Orissa
(d) Bihar
Answer: Uttar Pradesh
45. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
(a) Custom duties
(b) Union Excise duties
(c) Sales Tax
(d) Income and Corporation Tax
Answer: Union Excise duties
46. Next to Hindi, language spoken by the largest number of people in the Indian subcontinent is
(a) Tamil
(b) Marathi
(c) Telugu
(d) Bengali
Answer: Bengali
47. The state having the largest population of scheduled castes is
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
Answer: Bihar
48. Which of the following is the second largest spoken language in India ?
(a) Telugu
(b) Punjabi
(c) Bengali
(d) Marathi
Answer: Telugu
49. Largest percentage of revenue is earned by the Government of India from
(a) Income tax
(b) Wealth tax
(c) Excise duty
(d) Customs duty
Answer: Excise duty
50. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
(a) Orissa
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Uttar Pradesh
Answer: Uttar Pradesh
51. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
(a) Union Excise duties
(b) Custom duties
(c) Sales Tax
(d) Income and Corporation Tax
Answer: Union Excise duties
52. Which of the following provinces had the largest number of members in the constituent Assembly ?
(a) Madras
(b) United Provinces
(c) Bihar
(d) Bombay
Answer: United Provinces
53. The state having largest area of forest cover in India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Haryana
Answer: Madhya Pradesh
54. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore ?
(a) Bihar and Orissa
(b) West Bengal and Assam
(c) Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Madhya Pradesh and Maharashtra
Answer: Bihar and Orissa
55. Which of the following foodgrain crops occupies the largest part of the cropped area in India ?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Barley and maize
(d) Jowar and bajra
Answer: Rice
56.  Which of the following agricultural products is the largest earner of foreign exchange for India ?
(a) Tea
(b) Tobacco
(c) Sugarcan
(d) Jute
Answer: Tea
57. The largest river delta of India is of
(a) Kaveri
(b) Ganga
(c) Mahanadi
(d) Godavari
Answer: Ganga
58. The biggest lake in India is
(a) Sambhar lake
(b) Wular Lake
(c) Dal Lake
(d) Chilka lake
Answer: Wular Lake
59. Which States has a the largest coastline in India ?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu
Answer: Andhra Pradesh
60. Which of the following states has the largest nimber of salt lakes in India ?
(a) West Bengal
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
Answer: Gujarat
61. The biggest agregation of coral island in India is
(a) None of these
(b) Lakshadweep
(c) Andamans
(d) Nicobar
Answer: Lakshadweep
62.  Which of the following is the highest Aravalli Peak ?
(a) None of these
(b) Guru Shikhar
(c) Mt. K2
(d) Taragarh
Answer: Guru Shikhar
63. The second largest river basin in India is of the river
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Brahmaputra
(d) Narmada
Answer: Godavari
64.  Which of the following is the longest river in India ?
(a) Godavari
(b) Ganga
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
Answer: Ganga
65. The second largest basin in Peninsular India is
(a) Krishna Basin
(b) Godavari Basin
(c) Cauvery Basin
(d) Narmada Basin
Answer: Krishna Basin
66. The largest southernmost single island in India is
(a) Rameswaram island
(b) Great Nicobar island
(c) Car Nicobar island
(d) Minicoy island
Answer: Minicoy island
67. Which of the following states in India has the largest area under forests ?
(a) Kerela
(b) Madhya Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam
Answer: Madhya Pradesh
68.  Which state is the largest producer of natural rubber ?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerela
(d) Assam
Answer: Kerela
69. The largest Zoo in India is at
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Kolkata
(d) Delhi
Answer: Kolkata
70. Which of the following states in India is the largest producer of teak wood ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Answer: Madhya Pradesh
71. Which of the following states has the largest average size of agriculture holding ?
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Tamil Naidu
Answer: Rajasthan
72. Which Indian state is the largest producer of pepper ?
(a) Tamil Naidu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerela
Answer: Kerela
73. The largest coffee growing state in India is
(a) Tamil Naidu
(b) Maharashtra
(c) Kerela
(d) Karnataka
Answer: Karnataka
74. Which state is the largest producer of Groundnut ?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: Gujarat
75. The largest food crop of India is
(a) Gram
(b) Rice
(c) Wheat
(d) Maize
Answer: Rice
76. The largest no. of cattel are found in
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: Uttar Pradesh
77. The maximum edible oil in India is produced from
(a) Groundnut
(b) Sunflower
(c) Rapeseed and Mustard
(d) Til
Answer: Groundnut
78. Among the largest milk producing countries in the world, India stand
(a) Second
(b) Fourth
(c) First
(d) Third
Answer: Second
79. The largest producer of arecanut is
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerela
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Answer: Kerela
80. The largest producer of fresh water fish in India is
(a) Tamil Nadu
(b) Kerela
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
Answer: West Bengal
81. Which state is the biggest producer of cashewnut ?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerela
(d) Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu
82. The largest producer of sesamum in India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerela
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu
83. Which of the following is the largest livestock in India ?
(a) Sheep
(b) Horses and Ponies
(c) Bafaloes
(d) Goats
Answer: Goats
84.  The largest tea producing state in India is
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Kerela
Answer: Assam
85. The largest coal deposit in India is in
(a) Satpura valley
(b) Damodar valley
(c) Godavari valley
(d) Brahmani valley
Answer: Damodar valley
86. The largest coal producing state in India is
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Orissa
Answer: Bihar
87. The largest bauxite producer in India is
(a) Rajasthan
(b) Orissa
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
Answer: Bihar
88. Which of the following state is the largest producer of gypsum in India ?
(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Answer: Rajasthan
89. Which state is the leading producer of mica in India ?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Rajasthan
(d) Andhra Pradesh
Answer: Bihar
90. Which state in India is the largest producer of maganese ?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Orissa
(d) Bihar
Answer: Orissa
91. At present, India largest mineral resource is
(a) Copper
(b) None of these
(c) Iron-ore
(d) Col
Answer: Col
92.  The biggest oil refinery in India is at
(a) Digboi
(b) Koyali
(c) Barauni
(d) Mathura
Answer: Koyali
93. Which is the biggest hinterland port in India ?
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Vishakhapatnam
(d) Kandla
Answer: Bombay
94. Which of the following major sea ports handles the largest volume of our foreign trade ?
(a) Calcutta
(b) Vishakhapatnam
(c) Marmugao
(d) Bombay
Answer: Bombay
95.  Which of the following sea ports is the largest exporter of iron ore from India ?
(a) Calcutta
(b) Kandla
(c) Bombay
(d) Vishakhapatnam
Answer: Vishakhapatnam
96. India's largest run off river is
(a) Godavari
(b) Ganga
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Answer: Ganga
97. The largest quantity of iron ore is exported from India through the ports of
(a) Calcutta and Bombay
(b) Vishakhapatnam and Mormugao
(c) Bombay and Mormugao
(d) Madras and Vishakhapatnam
Answer: Vishakhapatnam and Mormugao
98. Which state has the largest length of roads ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
Answer: Maharashtra
99. Which one of the following is the industry in which the largest number of women are employed in India ?
(a) Tea
(b) Coal
(c) Textiles
(d) Jute
Answer: Tea
100. India is a leading producer of
(a) Meat
(b) Cheese
(c) butter
(d) Milk
Answer: Cheese
101. The largest industry in India is
(a) Textiles
(b) Sugar
(c) Aircraft
(d) Ship - building
Answer: Textiles
102. Which of the following states accounts for the largest share of industrial production and capital investment ?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Karnataka
Answer: Maharashtra
103. Which of the following states in India is the largest in area ?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh
104. Which is the largest states in India with regard to population ?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Madhya Pradesh
Answer: Uttar Pradesh
105. In terms of Area which of the following is the smallest state in India ?
(a) Sikkim
(b) Tripura
(c) Nagaland
(d) Goa
Answer: Goa
106. The largest city situated on river Gomti is
(a) Agra
(b) Meerut
(c) Lucknow
(d) Kanpur
Answer; Lucknow
107. Which of the following is the second largest spoken language in India /
(a) Marathi
(b) Bengali
(c) Telgu
(d) Punjabi
Answer: Telgu
108. The biggest public sector undertaking in the country is
(a) Iron and Steel plants
(b)Airways
(c) Roadways
(d) Railways
Answer: Railways
109. Which city in India is the largest according to 1991 census ?
(a) New Delhi
(b) Madras
(c) Kolkata
(d) Mumbai
Answer: Mumbai
110. Which state has propotionately the largest area covered by forests ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Nagaland
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
Answer: Arunachal Pradesh
111. Which states account for the largest softwood resources in India ?
(a) Assam
(b) Himachal Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Jammu and Kashmir
Answer: Himachal Pradesh
112. Which of the following is the largest district of Rajasthan ?
(a) Jaipur
(b)Jodhpur
(c) Bikaner
(d) Jaisalmer
Answer: Jaisalmer
113. The largest coconut producing state in India is
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerela
Answer: Kerela

Monday, 29 December 2014

[UPDATED] Should Attempt to SUICIDE be Decriminalized? | GD TOPICS

Main Points :-
  • Attempt to suicide is punishable by a one-year jail term under Section 309 of Indian Penal Code.
  • The person, who attempts suicide feels devastated in life already. If he dies, there is no question of suicide. But if he fails, his life may become more miserable because of punishment. So, there are arguments that section 309 in IPC should be repealed.
  • India has the highest suicide rate in the world after China.
  • After French revolution (1789), many European countries decriminalized attempt to suicide.
  • Attempt to suicide is not a crime in Britain, Sri Lanka, Russia and in some states of USA too.
  • It's a crime in Singapore, Malaysia, Pakistan, Bangladesh and some other countries.
  • In 1971, Law commission of India recommended to repeal sec 309. And the amendment bill was passed by Rajya Sabha in 1978. But the bill was lapsed as Lok Sabha was dissolved in 1979.
  • In P.Rathinam case (1994), Supreme court stated that the right to life under Article 21 of the Constitution included the “right not to live a forced life”.
  • In Gian Kaur case (1996), Five judge bench overruled the previous judgement, upholding the validity of Section 309.
  • After the pronouncement of the judgement in Gian Kaur, in 1997, Law commission of India recommended retention of section 309.
  • Again in 2008, Law commission of India recommended to repeal the law.
  • Views of all states and union territories were sought on the recommendations of the Law Commission, because law and order is a state subject. The Law commission's recommendation is supported by 18 states and 4 Union territories.
In Favor :-
  1. It's cruel to punish the person, who is already unable to cope up with his life.
  2. Suicide is a diagnosable mental disorder. World Health Organization has pointed out that criminalizing suicide discourages people from reaching out for medical help and treatment.
  3. If attempt to suicide is a crime, it'll cause a delay in giving treatment to the patients, who fails in suicide attempt as they have to file medico legal case. This will make the victims more traumatized. Sometimes this may lead to loss of valuable lives.
  4. Madya Predesh expressed its concern that if suicide is decriminalized, section 306 may lose it's relevance. (Section 306 - If any person commits suicide, whoever encourages the commission of such suicide, shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to ten years, and shall also be liable to fine.) But even if attempt to suicide is not a crime, those who abets suicide will face punishment. In Gian Kaur case (1996), supreme court stated that, “Section 306 enacted a distinct offence which is capable of existence independent of Section 309”.
  5. Bihar expressed its fear that suicide bombers may take advantage of it to eliminate all the evidences of the criminal. And it also said that criminals may take their own lives, when they caught by police. But these are also minor concerns because there are several anti-terrorism laws, which deal with these kind of issues.
  6. There are arguments that suicide is a individual's choice, hence it should be respected. But the fact is suicide causes a lot of distress to the victim's family members. So it can't be termed as their own personal issue.
  7. There are also arguments that decriminalizing suicide will automatically legalizes Euthanasia. But mercy killing is a very different concept and these two should not be merged. In suicide, no third party is involved. But in euthanasia the third party is crucial. Of course mercy killing should be legalized, but suicide and mercy killing are different.
In Against :-
  1. Criminalizing suicide can act as a deterrent. And if it is decriminalized, the no. of suicides may increase.
  2. In P.Rathinam case (1994), Supreme court stated that the right to life under Article 21 of the Constitution included the “right not to live a forced life”.
  3. If suicide is decriminalized, chances of taking advantage of it will be very high, particularly by mother-in-laws or even by children in case of elderly parents.
  4. It'll be taken as advantage by the people, who protest by fast-unto-death.
  5. Those, who attempt suicide because of mental disorders and those, who are having difficulties in life are mixed up under one law.
Some interesting facts :-
  • Globally, a significant historical factor aiding the penal law against suicide was perhaps the condemnation of suicide by institutional Christianity.
  • Manusmriti, a Hindu Scripture mentions that suicide is circumstantially permissible.
  • In ancient Athens, a person who had committed suicide (without the approval of the state) was denied the honors of a normal burial. The person would be buried alone, on the outskirts of the city, without a headstone or marker.
  • A criminal ordinance issued by Louis XIV in 1670 was far more severe in its punishment. The dead person's body was drawn through the streets, face down, and then hung or thrown on a garbage heap. Additionally, all of the person's property was confiscated.
Conclusion :-
Attempt to suicide should be decriminalized as it's not at all right punish the person, who want to quit her life. Instead rehabilitation centers should be set up and counseling or treatment for mental ailments should be given. And separate laws must be there in order to avoid the chances of abuse of section 309's deletion.